Hvordan legge inn bakkeøkter i treningsopplegget?

Som flere av de andre sidene på dette nettstedet forklarer, så er bakkeløping både en effektiv og en krevende måte å trene på. Mange gjør feil som resulterer i at de gir opp hele treningsmåten etter kort tid. Men bakketrening, når du gjør det riktig, har potensialet til å gi deg forbedret utholdenhet, styrke, og hurtighet.

Disse tre – utholdenhet, styrke, og hurtighet – kan ses på som en slags stige man klatrer opp når man løper. Med økende fart og kraftutvikling endrer bruken av muskelceller seg fra type I til type IIa og derfra videre til type IIx, som kommer i bruk når man gir full gass. Smart bakketrening baserer seg på å tilpasse øktene til å stimulere alle disse ulike muskelfibrene og få dem til å fungere best mulig sammen.

Husk å ta med i betraktningen at løping i bakker krever betydelig mer kraftutvikling fra musklene dine enn vanlig løping. Det betyr at du må legge opp treningen slik at det også blir tilsvarende mer hvile, ellers kan du bli overtrent eller utsatt for skader. Du bør aldri trene i bakker mer enn 1-2 ganger i uka, og du må heller ikke prøve å overgå deg selv når det gjelder mengde og intensitet.

Med bakketrening er det viktig å huske på at det faktisk skal veldig lite til for å få effekt, dette er noe av det som gjør bakkeløp så krevende for mosjonister som ikke liker å kjøre et stramt regissert opplegg. Ta en pause en gang i blant, fisk kanskje frem mobilen og spill litt på Mobilbet, husk at det ikke er meningen å slite seg ut. For mange løpere har en selvdestruktiv tilnærming og gjør seg selv mer vondt enn godt.

Start med å løpe bare en kilometer i slak oppoverbakke annenhver uke. Etter hvert kan man øke på til 3-4 km, men husk å kjøre et rolig tempo slik at du ikke får syre. Går du over den terskelen, vil du nemlig ikke få den ønskede effekten på muskelfibre av type 1 – og det er jo hovedpoenget!