Løping for begynnere, del 1

Mange vet at jogging er bra for kropp og helse, men vet ikke helt hvordan skal man starte med det. Her får du noen råd og vink om hvordan du kan komme i gang.
For det første er det lurt at man ikke starter rett på med løpetrening. Først bør man bruke et par uker på å gradvis forberede kroppen på den belastningen som løpingen medfører på muskler, skjelett, hjerte, og lunger. Disse ukene kan du nøye deg med å gå litt hurtig eller sitte på en ergometersykkel. Ta sikte på å greie minst en halvtime om dagen flere ganger i uka, helst 4-5 ganger. Hvis du er gammel, overvektig, eller i dårlig form på grunn av røyking, funksjonshemming, eller andre plager, kan det også tenkes at det kan være lurt å bruke mer enn to uker. Lytt til kroppen og vær realistisk.

Gjør overgangen fra gåing til løping gradvis. Ta dine vanlige gåturer, men legg inn korte løpeintervaller. Så kan du øke på over tid, til du til slutt har kommet så langt at du løper gjennom hele økten. Det er greit å ta seg god tid med dette, selv om det er lett å bli utålmodig. Gradvis progresjon gir de beste resultatene på sikt, og øker sjansen for å unngå skader og fortsette treningen over tid. Når du har kommet så langt at du har en times økt med 40 minutter løping og 20 minutter gåing er du allerede kommet langt på vei. Belønn gjerne deg selv med en morsom aktivitet etterpå, det kan være å spille rulett eller hva som helst ellers du har lyst til.

Å begynne å løpe er et viktig steg i riktig retning for å få bedre form og helse, og mer overskudd i hverdagen, men vær obs på at ting tar tid. Du kan lese mer om dette på siden “Løping for begynnere, del 2”.